LIZ voerde haar versie van ‘West Side Story’ zeven maal op in theater Kikker van 14 t/m 20 juni 2005 en tweemaal tijdens de Theater4daagse in het Utrechtse Akademietheater op 8 oktober 2005.

Verhaal
West Side Story gaat over de clash van twee culturen, uitgevochten door jongeren op straat. Jongeren die in de steek worden gelaten door een zich afzijdig houdende overheid. Jonge explosieve mensen, die hun hart volgen in het gevecht en in de liefde. Ongeleide projectielen die hun weg proberen te zoeken in de chaos van een grote stad. West Side Story is nog steeds actueel.

West Side Story is geen feel good musical. Hij is verontrustend. Het loopt immers niet goed af met de geliefden in het verhaal. Toch etst de productie aan het slot bij menigeen een helder voornemen in de ziel: “Laten we ons binden aan onze geliefden en de liefde bezingen, laten we ons binden aan onze medemensen, want zij zijn zoekende, net als wij, in de liefde en in overtuiging. Want dat is, uiteindelijk, het enige dat rest.”

De versie van LIZ
Om zich te onderscheiden van deze andere versies heeft LIZ geprobeerd een eigentijdse versie van West Side Story neer te zetten. Want hoewel het stuk gesitueerd is in het New York van jaren ’50, de thema’s die worden aangesneden zijn van alle plaatsen en tijden. Zo is er gekozen voor het meer uitvergroten van de rivaliteit tussen de Jets en de Sharks om het stuk zo meer diepgang en actualiteit te geven. Waren het in de jaren ’50 de ‘echte’ Amerikanen en de Puertoricanen die voor spanningen zorgden in de samenleving, tegenwoordig zien we in Nederland het integratievraagstuk en de tolerantie tussen verschillende geloven voor dezelfde onrust zorgen. En daarmee blijft West Side Story een onverminderd actuele weergave van onze eigen samenleving.

Awards
Naar aanleiding van een korte presentatie van West Side Story op het Utrechtse amateurtheaterfestival, werd LIZ uitgenodigd om haar voorstelling nog tweemaal te spelen tijdens de Theater4daagse van 2005, het landelijk amateurtheaterfestival van Nederland. Naar aanleiding van die voorstellingen ontving LIZ de speciaal in het leven geroepen ‘Tony-award’ voor de hoofdrolspeler en een eervolle vermelding voor het goede ensemblespel.