LIZ speelde ‘A New Brain’ vijf keer in Theater Kikker in Utrecht, van 11 tot en met 14 juni 2009

Verhaal
‘A New Brain’ zag in 1999 het levenslicht in een off-Broadway productie in het Lincoln Center in New York. Zes jaar later volgde de Engelse première tijdens het Edinburgh Fringe Festival van 2005. De muziek en de liedteksten zijn geschreven door de in Nederland onbekende William Finn, die vooral in het off-Broadwaycircuit een naam heeft opgebouwd. Finn is een auteur die veel autobiografische elementen in zijn werk stopt. In ‘A New Brain’ niet in het minst: hij schreef het stuk nadat een hersenoperatie zijn leven redde.

Een liedjesschrijver/componist, Gordon Schwinn, verdient zijn brood met het schrijven van liedjes voor een kinderprogramma. De presentatoren van het programma zijn de zakelijk ingestelde Mr. Bungee en zijn wat onbenullige zoon Mr. Music, die zich voor hun show in kikkerpak kleden. Gordon is hierdoor behoorlijk gefrustreerd, want hij zou het liefst groots en meeslepende meesterwerken schrijven. Tijdens een lunch met zijn agente klaagt hij hier voor de zoveelste keer over en maakt zich daarbij zo druk dat er iets “helemaal fout” gaat, zoals hij zelf nog net kan uitbrengen: hij wordt onwel en valt met zijn hoofd in het bord pasta dat hij wilde nuttigen en wordt vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis.

Toch opent dit dramatische moment voor de toeschouwers de deur naar de wereld die Gordon Schwinn heet. Het publiek ziet en hoort wat Gordon denkt en voelt, liedjes die hij eigenlijk had willen schrijven, maar ook emotionele en grappige momenten met zijn vriend Roger, zijn moeder Mimi, de dokter, de zusters, die ene vriendelijke verpleger en een vreemde zwerfster. De externe werkelijkheid van onderzoeken en operatie, vermengt zich vaak met zijn interne werkelijkheid van terugkijken en vooruitkijken, angst en hoop, verdriet en geluk en het maken van keuzes. Want kies je vlak voor een levensbedreigende operatie voor je dierbaren of grijp je dat moment aan om dat ene briljante nummer te schrijven waarmee je het “eeuwige leven” krijgt?