LIZ speelde ‘Blood Brothers’ vijf keer in Theater Kikker in Utrecht, van 14 tot en met 17 juni 2007, en twee keer in Theater Slot Zeist, op 21 en 22 december 2007.

Verhaal
De tweelingbroers Mickey en Eddie worden als zevende en achtste kind geboren in het gezin van mevrouw Jonkers. Door haar financiële situatie wordt de alleenstaande moeder gedwongen één van de kinderen af te staan. Mickey blijft bij haar, Eddie komt terecht bij de rijke familie Van Leeuwen. Volgens het bijgeloof mogen Mickey en Eddie er vanaf dat moment nooit achter komen dat zij tweelingbroers zijn. Want als dat gebeurt, zullen ze op dezelfde dag sterven.

De levens van de broers kruisen elkaar echter nog vele malen. Ze groeien op als boezemvrienden, verliezen elkaar uit het oog, ontmoeten elkaar als pubers opnieuw, maar de maatschappij drijft hen uit elkaar. Wanneer de een werkloos raakt en de ander een succesvol wethouder wordt, komt het noodlot onvermijdelijk om de hoek kijken…

Blood Brothers is dé succesmusical van de Engelse auteur Willy Russel (onder andere ook bekend van ‘Shirley Valentine’). De musical, die een tragisch verhaal op een buitengewoon humoristische wijze vertelt, ging in 1989 in première op West End en is daar tot op de dag van vandaag onafgebroken te zien.

De versie van LIZ
LIZ werd getroffen door de actuele lading van het stuk. Op zeer herkenbare wijze laat Blood Brothers zien hoe afkomst, opvoeding en niet in de laatste plaats de maatschappij de loop van een leven kunnen bepalen. De musical verwijst direct naar actuele vraagstukken: hoe kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken waarin kansarme jongeren zich bevinden? Zit de neiging tot succes of falen in iemands DNA of is het een gevolg van de opvoeding? Mogen we oordelen over iemands keuzes als we de achtergrond niet kennen? En hoe doorslaggevend is de rol van de ouders in de latere carrière?

Blood Brothers mag dan dateren uit de jaren ’80, één blik op de maatschappij van nu leert ons dat de wereld de afgelopen twintig jaar geen snars is veranderd. Genoeg reden dus om dit verhaal op de planken te brengen. Zonder opsmuk, want door de aandacht te richten op het verhaal, toont LIZ de ware kracht van het stuk.